SHORTS YAZILAR
Ekonomi

Tavuk eti üretimi yüzde 19,7 azaldı

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk eti üretimi yüzde 19,7 düşerken, temel gerekçeler arasında kurban bayramı etkisinin yanı sıra vatandaşın zayıflayan alım gücüne paralel olarak tüketimdeki düşüş gösterildi.

Tavuk eti üretimi yüzde 19,7 azaldı
09-08-2023 13:38

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kümes Hayvancılığı Üretimi'ne ilişkin Haziran ayı verilerini yayınladı. Tavuk eti üretimi 176 bin 179 ton gerçekleşirken, tavuk yumurtası üretimi 1,58 milyar adet olarak gerçekleşti. Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 19,7 düştü.

TÜİK verilerine göre, aynı dönemde kesilen tavuk sayısı yüzde 22,3 ve hindi eti üretimi yüzde 30,2 azaldı. Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 5,5, hindi eti üretimi yüzde 8,2 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 8,8 azaldı. Sektör temsilcileri, üretimdeki azalmada Kurban Bayramı sürecinin etkili olduğunu ancak bunun tek faktör olmadığını söylüyor.

Özellikle alım gücündeki zayıflama ile birlikte talebin zayıfladığını kaydeden sektör temsilcileri, 2017 yılında kişi başı tavuk eti üretiminin 22 kilogram seviyelerinden şimdilerde 19-20 kilograma kadar gerilediğine dikkat çekiyor. Öte yandan finansmana erişim sıkıntısı başta olmak üzere ekonomideki belirsizliklere paralel olarak sektördeki firmaların üretim kapasitelerinin de düştüğü bilgisini paylaşan sektör temsilcileri, orman yangınları nedeniyle piknik alanlarının sınırlanmasının da tüketimi negatif etkilediğinin altını çiziyor. Bir başka sektör temsilcisi ise, "Tüketim düştüğü için arz- talep dengesi bozuldu ve ürünlere talep zayıf olunca bazı dönemler zararına satış yapmak zorunda kaldık. Her ne kadar fiyatlar artsa da maliyetler daha hızlı arttığı için üretimi de düşürmek durumunda kaldık" yorumunda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER