
Fransa'daki mağazalarda Pepsi, 7up ve Lay's cipslerinin yanı sıra diğer ürünlerin yanında bir not yer alacak: "Kabul edilemez fiyat artışları nedeniyle bu markayı artık satmıyoruz. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz." CNN'e bağlı BFM-TV'nin haberine göre.
CNN CARREFOUR VE PEPSİCO (PEP) İLE TEMASA GEÇTİ
BFM-TV Perşembe günü Carrefour'un İtalya, İspanya ve Belçika'daki mağazalarından da PepsiCo ürünlerini çekeceğini bildirdi.
Bu hamle, Carrefour'un son iki yılda artan enerji, emtia ve işçilik maliyetlerine yanıt olarak fiyatlarını artıran dünyanın en büyük tüketim malları şirketlerinden bazılarına fiyatlarını düşürmeleri için baskı yapma girişimlerinde bir tırmanışa işaret ediyor.
Reuters Eylül ayında süpermarket zincirinin bir "shrinkflation" kampanyası başlattığını, Lindt çikolatalarından Lipton Ice Tea'ye kadar çeşitli ürünlerin üzerine müşterilere boyutlarının küçüldüğünü, ancak hammadde maliyetleri düşmüş olsa da hala daha pahalı olduklarını bildiren uyarılar yapıştırdığını bildirdi.
Reuters'a göre Carrefour CEO'su Alexandre Bompard, tüketim malları şirketlerinin hammadde maliyetlerindeki düşüşe rağmen binlerce temel ürünün fiyatını düşürme çabalarında işbirliği yapmadığını defalarca söyledi.
Ancak PepsiCo CEO'su Ramon L. Laguarta, Ekim ayında yaptığı bir kazanç çağrısında, şirketin işinde "daha yüksek enflasyon" beklediğini ve bunun da fiyatları bu yıl yüksek tutacağını söyledi.
Perşembe günü yayınlanan ön veriler Fransa'da Kasım ayında %3,9 olan enflasyonun Aralık ayında %4,1'e yükseldiğini gösterdi. Ülkenin istatistik kurumu, gıda enflasyonunun %7.7'den %7.1'e düştüğünü söyledi.
Nestlé, Unilever (UL), Coca-Cola (KO) ve Procter & Gamble (PG) son iki yılda ürünlerinin fiyatlarını artırarak kendi maliyetlerindeki artışları müşterilere yansıttı.
Bu durum perakendeciler ve tüketim malları devleri arasında gergin pazarlıklara ve bazı durumlarda markalı ürünlerin kısa süreliğine raflardan çekilmesine kadar varan anlaşmazlıklara yol açtı.
2022'deki müzakereler sırasında Kraft Heinz (KHC), İngiltere'nin en büyük market perakendecisi Tesco'ya ketçap ve kuru fasulye de dahil olmak üzere bazı ürünlerin tedarikini durdurdu. O dönemde Tesco, şirketin fiyat artışlarını "haksız" olarak nitelendirmişti. Ürünler geri geldiğinde, Heinz'ın en popüler ürünlerinde fiyat artışları geri çekildi.
Yüksek fiyat artışları, müşterileri özel etiketli ürünler olarak bilinen perakendecilerin kendi markalarına da yönlendirdi. Carrefour'dan Bompard geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı açıklamada, şirketin önümüzdeki üç yıl içinde özel markalı ürünlerinin satışlardaki payını "önemli ölçüde artırarak" %40'a çıkaracağını söyledi.
patronlardunyasi.com