Dünya

Maui sakinleri, orman yangınları nedeniyle yardım çağrısında bulundu

Hawaii nin en büyük ikinci adasında arazisi veya evi olan milyarderler arasında Bezos, Oprah Winfrey, Jimmy Buffett ve Nvidia nın kurucu ortağı Jensen Huang yer alıyor.

Maui sakinleri, orman yangınları nedeniyle yardım çağrısında bulundu
12-08-2023 16:38

Maui sakinleri, orman yangınları nedeniyle yardım çağrısında bulunurken, en zengin toprak sahiplerinden bazıları yangın hakkında konuştu.

Jeff Bezos'un nişanlısı ve Bezos Dünya Fonu başkan yardımcısı Lauren Sánchez, Cuma öğleden sonra Instagram ve Threads'te yaptığı paylaşımlarda, Maui'nin şimdi ve önümüzdeki yıllarda yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmak için 100 milyon dolarlık bir Maui Fonu kurduğunu söyledi.

Sanchez'in duyurusu, kendisinin ve Bezos'un yardım etmek için bağış yapacaklarını yazdıktan bir gün sonra geldi. Maui'de 2 bin dönümden fazla araziye sahip olan Oprah Winfrey'de yardım yapmaya başladı.

Peter Thiel, şarkıcı-söz yazarı Jimmy Buffett, Nvidia CEO'su Jensen Huang ve David Duffield dahil olmak üzere Maui'de evleri veya arazileri olan diğer milyarderler sessizliğini koruyor. Duffield vakfının bir sözcüsü, Forbes'a Maui'nin evcil hayvanlarının acısını hafifletmek için Maui Humane Society ile birlikte çalıştıklarını yazdı ancak bir bağış miktarı belirtmedi.

Buffett ve Thiel'in sözcüleri, Forbes'tan gelen yorum talebine henüz yanıt vermedi. Maui'de de arazi sahibi olan emlak milyarderi Neil Bluhm'a da ulaşılamadı.

Milyarderler onlarca yıldır Hawaii'de genellikle tatil evleri olarak arazi ve ev satın alıyorlar. Cuma öğleden sonra, yani yangınların ilk başlamasından sonra Maui'nin milyarder ev sahiplerinin çoğu, kamuya açıklama yapmadı veya bağışta bulunmadı.

Winfrey'in barınakları ziyaret ettiği görüntüleri paylaşan Hawaii merkezli bir arazi koruma kuruluşu olan K?ko'o Haleakal? diğer milyarder ev sahiplerinin neden benzer bir yardım sağlamadığını sorguladı.
Meta'nın kurucusu Zuckerberg'in eşi Priscilla Chan, Cuma öğleden sonra bir Facebook gönderisinde çiftin Hawaii Community Foundation'a açıklanmayan bir miktar bağışta bulunduğunu ve diğerlerini de aynı şeyi yapmaya teşvik ettiğini duyurdu. Zuckerberg ve Chan daha önce Hawaii Community Foundation'a yaklaşık 25 milyon dolar bağışta bulunmuş veya söz vermişti.

Şimdiye kadar halka açık yardım sağlayan tek milyarderden biri olan Winfrey, bölgedeki barınaklara bebek karyolası ve banyo malzemeleri gibi acil durum malzemeleri bağışlarken fotoğraflandı . Ayrıca alevler yüzünden yerinden olan bazılarıyla da zaman geçirdi. Eski talk show sunucusunun bir sözcüsü Forbes'a Winfrey'in "kısa vadeli ve uzun vadeli yeniden inşa için hangi fonların en yararlı olabileceği netleştikçe daha fazlasını yapacağını" söyledi. Winfrey'in şu ana kadar ne kadar bağış yaptığı belli değil.

Maui'nin yaklaşık 465.000 dönüm arazisi var. Hawaii Valisi Josh Green Perşembe günü yaptığı açıklamada, en az 2 bin dönümlük alanın yandığını ve yeniden inşanın yıllar alacağını söyledi. Uzmanlar, koşulların ve özellikle yanıcı otların Hawaii'nin yüzlerce mil güneybatısındaki Dora Kasırgası'ndan gelen şiddetli rüzgarlarla birleştiğinde alevleri büyüttüğünü belirtiyor.

Vali Green, yangının verdiği hasarın milyarlarca dolar olduğunu söyledi. Yangında ise en az 53 kişi hayatını kaybetti. Maui İlçe Polis Şefi John Pelletier, ölü sayısının artmasını beklediklerini de ifade etti.

78 MİLYON DOLARLIK MALİKANE

Amazon'un kurucusu ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Jeff Bezos, 2021 yılında Maui'nin güney kıyısındaki La Perouse Körfezi yakınında 78 milyon dolara bir malikane satın aldı. Bezos'un iklim değişikliğinin etkisiyle mücadele etmek için on yıl boyunca 10 milyar dolar harcama taahhüdü olan Bezos Dünya Fonu henüz herhangi bir basın açıklaması yayınlamadı veya bir yorum talebine yanıt vermedi.

Bezos'un nişanlısı Sánchez Perşembe günkü Threads gönderisinde, kendisinin ve Bezos'un bağışlar için bir plan yapmaya yardımcı olmak için yerel halk ve yetkililerle görüştüklerini söyledi ancak Bezos'un sözcüleri Forbes'un sorularına yanıt vermedi .

Bezos'un Maui konutundan sadece bir mil ötede, milyarder yatırımcı ve teknoloji girişimcisi Thiel'e ait bir ev var. Nvidia'nın kurucu ortağı ve dünyanın en zengin 35. kişisi olan milyarder Jensen Huang, Maui'nin en güneyindeki orman yangınının yakınında 8.000 metrekarelik bir eve sahip. PeopleSoft ve Workday yazılım şirketlerinin kurucu ortaklarından 12 milyar dolarlık bir servet biriktiren David Duffield, çeyrek mil ötede bitişik iki eve sahip.


patronlardunyasi.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER