Dünya

İngiliz Parlamentosu'nda Çinli casus alarmı

İngiliz parlamentosunda milletvekilleri ile bağlantılar kuran araştırmacı Çin adına casusluk yapmak suçundan tutuklandı.

İngiliz Parlamentosu'nda Çinli casus alarmı
10-09-2023 01:09

Yirmili yaşlardaki İngiliz parlamento araştırmacısı, Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns'in de bulunduğu çok sayıda Muhafazakâr Parti milletvekiliyle bağlantılı kurduğu tahmin ediliyor.

ÇİN ÖNCE İŞE ALDI SONRA SIZDIRMAK İÇİN İNGİLTERE’YE GÖNDERDİ
Gizli ve önemli bilgilere sahip milletvekilleri ile ilişki kuran parlamento araştırmacısı, Çin'de yaşadığı dönemde ajanlık eğitimi alıp gönderildi. Ajan şüphelisi araştırmacı ile birlikte gözaltına alınan bir kişi daha tutuklandı.

İKİ ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Londra polis teşkilatı Scotland Yard dün gece yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Metropolitan Polisi memurları, 13 Mart'ta iki kişiyi, 1911 Resmi Sırlar Yasası'nın birinci bölümü kapsamındaki suçlar şüphesiyle tutukladı. Otuzlu yaşlarında bir adam Oxfordshire'daki bir adreste tutuklandı ve yirmili yaşlarında bir adam Edinburgh'daki bir adreste tutuklandı. Aramalar ayrıca hem konutlarda hem de Londra'nın doğusundaki üçüncü bir adreste gerçekleştirildi. Her iki adam da Londra'nın güneyindeki bir polis karakoluna götürüldü ve Ekim başına kadar polis kefaletiyle serbest bırakıldı. Soruşturma, Resmi Sırlar Yasası ve casuslukla bağlantılı suçlara ilişkin iddialarla ilgili soruşturmalardan sorumlu olan Met'in Terörle Mücadele Komutanlığı görevlileri tarafından yürütülüyor. Soruşturmalar devam ediyor.’

GİZLİ HÜKÜMET BİLGİLERİNİ SAHTE HESAPLARLA SATIŞA ÇIKARDI
Geçen ay Çinli bir casusun sahte LinkedIn profilleri kullanarak İngiliz yetkilileri para ve iş anlaşmaları karşılığında devlet sırlarını vermelerini istediği iddia edildi. Yine Pekin'deki bir ajanın, sahte isim kullandığı ve devlet memurlarını, bilim adamlarını ve hatta güvenlik görevlilerini hedef alarak sosyal medya sitesindeki gizli hükümet bilgilerini profesyonellere dağıtmak için sahte şirketler kurduğu öne sürüldü.

ÇOĞUNLUKLA ‘ROBİN ZHANG’ SAHTE ADINI KULLANMIŞ
The Times'a konuşan güvenlik yetkilileri, gizli ajanın çoğunlukla Robin Zhang takma adı altında faaliyet gösterdiğini ve Birleşik Krallık'ta son yıllarda çalışan en üretken casuslardan biri olduğunu belirtti. Aynı uzmanlar, Çinli casusların Birleşik Krallık'ta ‘ekonominin her sektörüne' sızmaya çalıştığını kaydetti.

patronlardunyasi.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER