Dünya

Eski başbakan Berlusconi'den kalan holdingi büyük kızı Maria Berlusconi yönetecek

İtalya nın eski başbakanı Silvio Berlusconi nin ölümüyle birlikte boşalan aile holdingi Fininvest in başına en büyük kızı Maria Berlusconi geçiyor. Berlusconi, 4,9 milyar euro (5,3 milyar dolar) değerinde olan şirketin yüzde 60 hissesinin yarısını alacak.

Eski başbakan Berlusconi'den kalan holdingi büyük kızı Maria Berlusconi yönetecek
18-06-2023 18:46

İtalya’nın eski başbakanı Silvio Berlusconi geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmişti. Berlusconi’nin ölümü sonrası hem partisi Forza Italia hem de ondan kalan şirketlerin başına kimin geçeceği merak konusu olmuştu. Toplamda 5 çocuğu olan İtalyan Başbakanının servetinin kime kalacağı merak edilirken birçok kişi en büyük kardeş olan Marina Berlusconi’yi işaret ediyordu. 56 yaşındaki iş kadını, babası Berlusconi tarafından, 2008’de vefat eden “annesinin yerini alan kadın” olarak tanımlanıyordu.

Berlusconi ailesine yakın bir kişinin ifadelerine göre, eski başbakan son zamanlarda partinin başına geçmesi için Marina’dan sık sık parlamentoya aday olmasını istedi. Fakat “bir siyasi partinin liderliğinin, bir şirket gibi miras alınabilecek bir şey olmadığı” gerekçesiyle bu istek sürekli olarak reddedildi.

HİSSELERİN YÜZDE 61'İ BERLUSCONİ'YE AİTTİ

Bununla birlikte Berlusconi’nin çocuklarına devrettiği en büyük mal varlıklarından biri İtalya merkezli bir holding şirketi olan Fininvest. Şirket, 1978 yılında Berlusconi tarafından kurulmuştu. Fininvest’in bünyesinde İtalya’nın önemli yayıncılık şirketlerinden Mondadori, iletişim şirketi Mediaset Group (MediaForEurope) ve İtalya Serie A liginden AC Monza bulunuyor. 2017 yılına kadar İtalya’nın önemli futbol kulüplerinden AC Milan’ın da sahibi olan Berlusconi, 2017 yılında kulübü Çinli özel sermaye fonu Sino-Europe Sports’a satmıştı.

İtalyan başbakan hayatını kaybetmeden önce Fininvest'teki hisselerin yaklaşık yüzde 61'ine sahipti ve kalan yüzde 39'u varisleri arasında paylaştırılmıştı. En büyük iki çocuğu Marina ve Pier Silvio halihazırda kilit yönetim pozisyonlarında bulunuyor. 56 yaşındaki Marina, Fininvest'in yanı sıra yayıncı Arnoldo Mondadori Editore'nin başkanlığını yürütürken, 54 yaşındaki Pier Silvio yayıncı MFE'nin CEO'su.

KARDEŞLER YÜZDE 30 HİSSEDEN PAY ALACAK

Eskiden Mediaset olarak bilinen MFE, yüzde 40'ın üzerinde bir payla İtalya'daki TV reklamcılığı pazarının hakimi. Öte yandan Financial Times’da yayınlanan habere göre Berlusconi’nin çocuklarından Marina ve Pier Silvio Fininvest’teki yüzde 60 hissenin yarısını devralacak. Berlusconi’nin ikinci evliliğinden olan çocukları Barbara, Eleonora ve Luigi, kalan yüzde 30 hisseden eşit pay alacak. Bununla birlikte Belursconi’nin mirası, ve yaklaşık 2 milyar euro değerindeki mal mülkleri, vasiyette yer alması halinde yasal olarak evli olmadığı sevgilisi Fascina ile paylaştırılacak.

BERLUSCONİ’NİN VARİSİ MARİA BERLUSCONİ KİMDİR

Maria Berlusconi, 10 Ağustos 1966 tarihinde dünyaya geldi. İş hayatına ilk olarak babası Silvio Berlusconi’nin kurduğu medya holding şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına atanarak başladı. Şubat 2003’ten bu yana İtalya’nın en büyük dergi yayıncılarından Mondadori’nin başkanlığını yürüten Maria Berlusconi, aynı zamanda MFE’nin Yönetim Kurulu üyesidir. İtalyan iş kadını Berlusconi, 2010 yılında Forbes tarafından Dünyanın En Güçlü 100 kadın listesinde 48. Sırada yer almıştı ve listede bulunan tek İtalyan olmuştu. Berlusconi aynı zamanda Fortune dergisinin “Uluslararası iş dünyasının en etkili 50 kadını” listesinde de yer alıyor. ABD’de yayınlanan The Hollywood Reporter dergisi de sırayla 2013, 2016 ve 2018 yıllarında Berlusconi’yi “Medya TV endüstrisindeki en etkili 20 kadın” listesine dahil etmişti.

patronlardunyasi.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER