Yaşam

Baklava nasıl yapılır? 1 tepsi cevizli baklava malzemeleri ve tarifi

Baklava Osmanlı mutfağından gelen en güzel tatlardan biridir. Namı dünyaya yayılan, bayramların baş tacı olan baklava şerbeti ve ağızda dağılan kıvamıyla kendine hayran bırakıyor. Baklavayı dışardan almak yerine evde hazırlamak istiyorsanız adım adım baklava tarifini haber

Baklava nasıl yapılır? 1 tepsi cevizli baklava malzemeleri ve tarifi
17-04-2023 12:09

Baklava özellikle bayram günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Bayram zamanlarında sıklıkla hazırlanır, misafirlere servis edilir. Çıtır çıtır şerbetli nefis cevizli baklavayı evinizde de hazırlayabilirsiniz. Yaklaşık bir saatte hazırlanan cevizli baklavayı 45 dakikada pişirebilirsiniz. İşte 1 tepsi cevizli baklava malzemeleri ve tarifi.

CEVİZLİ BAKLAVA MALZEMELERİ

Hamuru için:
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı sirke
3,5 su bardağı un
1/4 çay kaşığı tuz


Şerbeti için:

4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limonun suyu


İçi için:


3 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)


Açmak için:


1,5su bardağı nişasta


Üzeri için:


200 gram eritilmiş tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ

CEVİZLİ BAKLAVA TARİFİ

Baklavanın şerbetini hazırlamak için şeker ve suyu tencereye alıp karıştırın.

Ocağın üzerinde kaynamaya bırakın.

Kaynadığında limon suyu ilave edin ve kısık ateşte 10 dakika pişirin.

Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Hamurunu hazırlamak iin tüm malzemeleri karıştırın.

Unu azar azar ekleyin.

Hepsini yoğurun.

Ele yapışmayan bir hamur kıvamı elde edin.

10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.

Hamuru 40 eşit parçaya bölün.

10 beze, 10 beze olacak şekilde kendi arasında 4 gruba ayırın.

10 tanesini tezgah üzerine alın, geriye kalan 30 adedin üzerine bez örtün, kurumalarını engelleyin.

10 bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde tek tek açın.

Aralarına nişasta serpin ve üst üste koyun.

10 bezeden oluşan birleşimi merdane ile fırın kabınızın büyüklüğünde açarak tek bir yufka haline getirin.

İnceldiğinde birleşmiş olan yufkaları tek tek açarak ayırın ve fırın kabınıza yerleştirin.

Zorlayıcı olursa tek tek açmak yerine tek bir tabaka halinde de koyabilirsiniz.

Cevizleri ekleyin.

Aynı işlemi diğer 10 yufka için de tekrarlayın.

Toplamda aynı işlemi 4 defa yapacaksınız ve baklavanız 40 yufkadan oluşacak.

Yufkada bittiğinde kesme işlemine başlayabilirsiniz.

Yufkalara yıldız şeklini verin. İsterseniz kare kare de kesebilirsiniz.

Tereyağını eritin ve üstünde oluşan köpüğü mutlaka alın. 

Sıvı yağı da tereyağının içine alın ve bir kaşık yardımıyla baklavanızın her yerine yedirin.

140 dereceye ayarladığınız fırına verin 40-45 dakika düşük ısıda pişirin.

Baklavayı fırından aldığınızda ilk sıcağı çıktığında şerbetini dökün.

2 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

 

Etiketler baklava Ramazan Bayramı Bayram tatlı osmanlı mutfağı şerbet şerbetli tatlı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER