Ekonomi

Abdülkadir Selvi'nin Merkez Bankası faiz artışı kulis bilgisi Ağustos ayında tutmadı

Hafize Gaye Erkan ın, 9 Haziran da Merkez Bankası nın başına atanmasıyla ekonomi çevrelerinde faiz artırımı beklentisi belirdi. Bir yıldır Merkez Bankası hakkında köşesinde hiç bir yazı kaleme almayan Abdülkadir Selvi, politika faizi kararlarının kulis bilgilerini yazmaya başla

Abdülkadir Selvi'nin Merkez Bankası faiz artışı kulis bilgisi Ağustos ayında tutmadı
25-08-2023 04:09

Haziran ayında piyasalarda Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çekmesini bekleyenler vardı.

19 Haziran 2023

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi köşesinde "Kimi bir anda faizleri yüzde 8 seviyesinden yüzde 20’lere çıkarıyor, kimi 25’leri konuşuyor. Bu doğru bir yaklaşım değil" diye yazdı.

22 Haziran 2023

Dr. Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki MB'nin PPK toplantısından 650 baz puanlık artış çıktı. MB'nin politika faizi yüzde 15'e çekildi. Selvi'nin verdiği aralık tuttu.

18 Temmuz 2023

Ekonomi konusunda uzman bir çok isim Merkez Bankası'ının faizi daha fazla yükseltmesini gerektiği söylerken Selvi, "Merkez Bankası, 'dengeli ve kademeli' bir artışı tercih ediyor" diye yazdı. Selvi, Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde politika faizi hakkında kulisine şöyle devam etti:

"Şimdi de 500 baz puanlık bir artış konuşuluyor ama ekonomi çevrelerinden edindiğim izlenime göre faizin yüzde 16.50-17.00 civarında olması bekleniyor"

20 Temmuz 2023

Merkez Bankası, 250 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 17,5'e yükseltti. Ekonomi konusundaki bir çok uzman daha yüksek bir artış beklerken Abdülkadir Selvi ikinci kez 'dengeli ve kademeli' kulis bilgisiyle faiz kararını yakalamıştı.

21 Ağustos 2023

Selvi, ekonomi uzmanlarından daha fazla kulis bilgisi vermeye devam ediyor. "Mehmet Şimşek istifa edecek haberleri yayılıyor" diyerek girdiği yazısında Selvi "Bu artık kabak tadı verdi ama piyasalarla oynamak isteyen birileri bundan vazgeçmiyor. Bunlar organize bir kötülük. Bunlar organize bir soygun ekibi" diye tamamlıyor. İstifası kulisi üzerine uzun yazdığı kısmı tamamladıktan sonra Selvi, "Dengeli- kademeli artışların devam etmesini bekliyorum" diye Ağustos ayı kulis bilgisini paylaşıyor.

24 Ağustos 2023

Ancak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Dr. Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki Ağustos ayı toplantısının ardından Selvi'nin "dengeli- kademeli artış" kulisinin aksine 750 baz puan faiz artırdı. Son üç aydaki 16,5'lik faiz artışları ile MB'nin politika faizi yüzde 25'e çıktı. Selvi'nin Haziran ve Temmuz kulislerinin aksine Ağustos ayındaki bilgileri tutmadı.

patronlardunyasi.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER