Dünya

ABD’li medya imparatoru Rupert Murdoch, 70 yıllık hükümdarlığından sonra koltuğunu oğluna bırakıyor

ABD’li medya imparatoru Rupert Murdoch, 70 yıllık hükümdarlığından sonra koltuğunu oğluna bırakacağını açıkladı. Açıkladı açıklamasına ama, bu karar hala gündemden düşmüyor. Nedenlerinden biri de ödüllü Succession dizisi.Dizideki Roy ve Murdoch aileleri arasındaki yad

ABD’li medya imparatoru Rupert Murdoch, 70 yıllık hükümdarlığından sonra koltuğunu oğluna bırakıyor
26-09-2023 07:38

Succession'ın 2018'de HBO'da gösterime girmesinden bu yana izleyiciler, Roy ailesinin hangi medya imparatorluğuna dayandığı konusunda pek çok spekülasyon yaptı. Bazıları Redstone'lardan, Trump'lardan ve Hearst'lerden ilham aldığını tahmin ediyor. Ancak New York Times Dergisi'nin bu Murdoch ailesiyle ilgili bir ifşası, Roy'lar ile Murdoch'lar arasındaki benzerliklerin yadsınamaz olduğunu gösteriyor.

Rupert Murdoch, Fox News, New York Post ve Avrupa ve Avustralya'daki bir dizi etkili haber kuruluşunu içeren News Corp. imparatorluğunu yönetiyordu. Kurgusal Logan Roy, kablolu haber ağlarından tema parklarına kadar her şeyi içeren bir telekomünikasyon şirketi olan Waystar-Royco'yu yönetiyor.

Hem HBO dizisi hem de Murdoch ailesinde yaşanan gerilimlere dair ifşa haberler; zenginlik, güç ve bir iş adamının akrabaları arasından bir halef seçmesi sırasında ortaya çıkan aile gerilimiyle ilgili. İşte en büyük benzerlikler:

SAĞLIK SORUNLARI

Dizinin prömiyeri, medya patronu Logan Roy'un felç geçirdikten sonra şirketinin CEO'su olarak emekli olma planlarını yeniden gözden geçirmesiyle başlıyor. New York Times da, Rupert Murdoch'un oğlunun yatında düşerek omurgasının kırılmasını anlatıyor. Yani biri kurgusal, diğeri gerçek medya patronu felç geçiriyor.

Logan'ın hem de Rupert'ın düşüşü, mirasçılarını şirketlerin geleceği konusunda savaşmak üzere hastane başucunda bir araya getirir.

GÜÇ İÇİN YARIŞAN KARDEŞLER

Rupert Murdoch'un altı çocuğu var: Prudence, Patricia Booker ile ilk evliliğinden olan kızı; Anna Murdoch Mann'la ikinci evliliğinden Lachlan, James ve Elisabeth; ve Wendi Deng ile olan üçüncü evliliğinden Chloe ve Grace.

Logan Roy'un dört çocuğu var: İlk evliliğinden Connor; İkinci evliliğinden Kendall, Roman ve Siobhan.

Hem Logan'ın hem de Rupert'ın ilk çocukları, şirketi kimin devralacağı konusundaki mücadelenin dışında kaldı. Times'a göre Prudence "aile işinden biraz uzak duruyor;” Succession’daki benzer karakter Connor’sa, zamanını New Mexico'nun ortasındaki çiftliğiyle ilgilenerek ve Napolyon Bonapart hakkında bir podcast kaydederek geçiriyor.

Logan ve Rupert'ın varisi olanlar ikinci evliliklerden en büyük oğulları: sırasıyla Kendall ve Lachlan.
Times gazetesi Rupert ile iki oğlu arasındaki ilişkiyi şu şekilde anlatıyor:

Kendall gibi Lachlan da 2005 yılında aile vakfından 100 milyon dolarlık ödeme alarak aile şirketinden ayrıldı. On yıl sonra Lachlan, Rupert'ın kendisini halefi olarak görmesinin ardından geri döndü. Ve Murdoch imparatorluğunu Lachlan devraldı…

DİJİTALE GEÇİŞ

Lachlan, aile dinamikleri açısından en çok Kendall'a benzese de iş stratejileri söz konusu olduğunda James ve Kendall'ın pek çok ortak noktası var.

Dizide Kendall, babasını yerel TV anlaşmasını bırakmaya ve bunun yerine dijital mülklere odaklanmaya ikna etmeye çalışıyor. (Bu işe yaramayınca başarısız bir darbe düzenler.)

The Times'a göre James "21. yüzyılın ilk on yıllarını şirketin dijital gelecek için yeniden konumlandırılmasına yardımcı olarak, dünya çapında yeni pazarlar keşfederek, çevrimiçi teklifleri genişleterek, geniş bant ve akış teknolojisini benimseyerek geçirdi".

AİLE TERAPİSİ SEANSLARI

Roy'lar için gerilimin kırılma noktasına ulaşmasının ardından aile, yedinci bölümde Connor'ın New Mexico çiftliğinde grup terapisi seansına katılır. Rupert Murdoch da benzer bir taktiği kendi ailesiyle denedi. Times gazetesi olayı şöyle yazdı: Murdoch, Londra'da hanedan aileleriyle çalışma konusunda uzmanlaşmış bir danışmanla çocukları ve eşleriyle grup terapisi ayarlayarak gerginlikleri yönetmeye çalıştı. Hatta Avustralya'daki Murdoch çiftliğinde tedavi amaçlı bir inziva yeri bile vardı. Ancak bu oturumlar güç oyunları ve manipülasyon için başka bir alan sağladı.


patronlardunyasi.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER