USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yunanistan'ı Abdulhamid Han korkusu sardı: Türkiye'ye karşı hazır olmalıyız

Haber 7 - 9 Ağustos'ta ilk görevine başlayacak olan Abdülhamid Han sondaj gemisi, Yunanistan'da paniğe neden oldu. Yunan komutan Fenekos, Atina yönetimine "Türkiye'ye karşı hazırlıklı olmalıyız" mesajını verdi.

Yunanistan'ı Abdulhamid Han korkusu sardı: Türkiye'ye karşı hazır olmalıyız
28-07-2022 20:07
Google News

Türkiye’nin yeni sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın 9 Ağustos'ta, Mersin’den ilk görev yerine uğurlanacak olması Yunanistan'da panik yarattı.

Yunan devlet televizyonu ERT'nin yayınına katılan emekli Amiral Stelios Fenekos, gemiyle ilgili gelişmenin dengeleri değiştirdiğini söyledi.

Abdülhamid Han sondaj gemisinde tarih belli oldu! Görev yerini Başkan Erdoğan açıklayacakAbdülhamid Han sondaj gemisinde tarih belli oldu! Görev yerini Başkan Erdoğan açıklayacak

"SAHİL GÜVENLİK GEMİLERİ BULUNDURALIM"

Fenekos, sondaj gemisinin, "kendi egemenlik haklarının bulunduğu bir alana gelmesi durumunda gözlem" önerisini ortaya attı.

Yunan amiral, "Belirli alanlarda kararlılığımızı ve yetki anlayışımızı göstermek için ön cephede bazı sahil güvenlik gemileri bulunduralım, fakat savaş gemilerimiz tarafından görünmez bir şekilde gölgeleyelim, böylece askerileşecek olan bizler olmayalım." ifadelerini kullandı.

Emekli Yunan Amiral Fenekos

Abdülhamid Han gemisinin ilk kez sondaj yapacağını belirten Fenekos, "Emniyetli bir sondaj yapmasına izin verecek koşulların sağlanması gerekiyor." diyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kademeli ilerleyeceğini" düşündüğünü belirtti.

"GEMİ TARTIŞMALI SULARA GİRECEK"

Fenekos, geminin faaliyetiyle ilgili görüşünü, "Önce mutlak Türk kontrolünde olan bir bölgeye gidecek. Her şey yolunda olursa, Kıbrıs'ta olsun, Meis'in güneyi veya başka bir yer olsun, tartışmalı sulara da gidecek." şeklinde paylaştı.

Rum Yönetimi'nde Abdülhamid paniği: 'Türkiye 6'ıncı bölgeye girecek' korkusuRum Yönetimi'nde Abdülhamid paniği: 'Türkiye 6'ıncı bölgeye girecek' korkusu

"HER ZAMAN HAZIR OLMALIYIZ"

"Türkiye ile her zaman hazır olmalıyız." diyen Stelios Fenekos, diğer taraftan gerilimli senaryolara karşı olduğunu dile getirdi.

Ankara'nın bu tür fırsatlardan yararlandığını Yunanistan'a gösterdiğine dikkati çeken Yunan komutan, buna karşı "denetim" önerisinde bulundu.

YUNAN MEDYASININ GÜNDEMİNDE: TÜRK FİLOSUNUN EN GÜÇLÜSÜ

Tüm Yunan basınının "Türk sondaj kulesi 9 Ağustos'tan itibaren Akdeniz'de" manşetiyle verdiği haberde, geminin 12 bin 200 metre derinlikte sondaj yapabildiğine dikkat çekildi. Haberlerde ayrıca, "238 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki dev gemi Türkiye'de yedinci nesil gemi olarak sınıflandırılıyor ve Türk filosunun en güçlüsü olarak değerlendiriliyor" ifadelerine yer verildi.

İngilizce yayın da yapan Yunan gazetesi Kathimerini, Abdülhamid Han'ın yola çıkacağı tarihten bahsederek, Bakan Dönmez'in sondaj gemisinin 'Türk deniz sorumluluk alanları içinde' faaliyet yürüteceğini söylediğinin altını çizdi.

Haber sitesi antikry.gr, genişçe yer verdiği haberde 'Doğu Akdeniz'de yeni Türk sondaj kulesi Abdulhamit Han' başlığını kullanırken "Bakan Dönmez, 'Abdulhamit Han'ın bu ilk görevinin yapılacağı tören gününde sondaj makinesinin faaliyet göstereceği yerin tam olarak açıklanmasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bıraktı. Ancak Doğu Akdeniz'de bir yere, Türkiye'nin yetki alanına gönderileceğini açıkça belirtti." sözlerine yer verildi.