USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk iş insanları Etiyopya'da fermente kahve üretiyor

Kahvenin ana vatanı olarak bilinen Etiyopya da Türk iş insanları, farklı aromaları deneyerek geliştirdikleri fermente kahveleri üretip satışını yapıyor.

Türk iş insanları Etiyopya'da fermente kahve üretiyor
06-01-2024 13:09
Google News

Çoğu insanın severek tükettiği, vazgeçilmez içeceklerden kahve, son yıllarda daha da popüler hale geldi.

Firmalar, farklı tatlarda hazırladıkları kahveleri tiryakilerin beğenisine sunuyor.

Dünyanın en lezzetli kahvesinin üretildiği yer olarak bilinen Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'da da farklı aromalı kahveler piyasaya sürülüyor. Etiyopya'daki en revaçta kahvelerden fermente kahve ise ülkenin başkenti Addis Ababa'ya 400 kilometre uzaklıktaki Yergaceffee'de üretiliyor. Kahve çekirdekleri, ananas, çilek gibi birçok meyveyle harmanlanarak fermente ediliyor, ortalama bir hafta bekleme süresinin ardından içime hazır hale geliyor.

Türkiye'de de tiryakilerinin bulunduğu fermente kahve için Türk iş insanları Etiyopya'da kurdukları tesislerde seri üretim yapıyor.

Etiyopya'da kahve sektöründe faaliyet gösteren iş insanı Ozan Semerci, AA muhabirine fermente kahve yapımının detaylarını anlattı.

Fermente kahvenin çok popüler olduğunu ve Türkiye'de de bilindiğini aktaran Semerci, geçen yıl yaptıkları üretimde çok güzel sonuçlar aldıklarını söyledi.

Bu yıl farklı teknikler kullanarak fermente kahve üzerine denemeler gerçekleştirdiklerini, son denemeyi de maya ve bakteri kullanarak yaptıklarını aktaran Semerci, şunları dile getirdi:

"Fermente kahvenin yapımına bir anlamda 'turşu' diyebiliriz. Aslında çok da bir şeye ihtiyacınız yok. Yani burada bir ekipman olarak varil, pet şişe veya bir tank olabilir, bunu kapasitenize göre yapabilirsiniz. Bir nevi turşu kuruyoruz diyebiliriz. Fermente yaptığımız varillere çilek koyduk. Şeker oranını da artırmak için kabuğu soyulan kahvelerin sadece dışını ilave ettik. Fermenteye çilek koymamızdaki hedef, bu tadı kahveye yansıtmak. Yani insanların kahveyi içtiğinde çilek tadını bariz, doğal şekilde hissetmelerini istiyoruz. Geçen sene ananaslı yapmıştık, içine üzüm de koyabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her türlü damak tadına göre farklı ürün çıkarmak istiyorsanız istediğiniz meyveyi koyabilirsiniz."

"ÖZELLİKLE FİLTRE KAHVEDE DEMLEDİĞİNİZDE HARİKA OLUYOR"

İş insanı Yunus Çakmak da gurmelere tattırdıkları fermente kahveden çok olumlu dönüşler aldıklarını söyledi.

Kahvedeki meyve tadının rahatlıkla hissedildiğini dile getiren Çakmak, "Dünyanın en iyi kahvesi Etiyopya'dan çıkıyor. Çünkü kahvenin ana vatanı burası. Kahveyi kompleks tatlarla birleştirdiğiniz zaman, özellikle filtre kahvede demlediğinizde harika oluyor. Geçen seneki yaptığımız ananas fermantasyonlu kahvemizi içtiğiniz zaman sanki ananasla şeftali suyu içiyormuşsunuz gibi his veriyordu." şeklinde konuştu.

patronlardunyasi.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü