USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Küçükçekmece Oyuncak Kütüphanesi, paylaşma kültürünü çocuklara öğretmeyi amaçlıyor

Oyun çağındaki çocukları, oyuncak ve kitapla buluşturmak amacıyla Gönüllü Hareketi Derneği tarafından hayata geçirilen Küçükçekmece'deki Oyuncak Kütüphanesi, minik ziyaretçilerini bekliyor.

Küçükçekmece Oyuncak Kütüphanesi, paylaşma kültürünü çocuklara öğretmeyi amaçlıyor
06-09-2022 14:14
Google News
İstanbul

Onur Marketler iş birliği ve desteğiyle mart ayında Küçükçekmece'de açılan kütüphanenin üye sayısı yaklaşık 950'ye ulaştı.

Derneğin İletişim Koordinatörü Zehra Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphanenin ilkinin 2018'de Bursa'da açıldığını ve halen devam ettiğini söyledi.

Projeyi daha sonra İstanbul'a taşımaya karar verdiklerini dile getiren Kaçmaz, "Günümüz ekonomisinde çok parlak bir süreç içerisinde değiliz biliyorsunuz. Oyuncak, lüks tüketime girdi. Aileler de çocuklarına oyuncak alma konusunda sıkıntı yaşıyor. Kütüphane de bu fikirle, çocukları oyuncağa, kitaba rahatlıkla ulaştırabilmek adına ortaya çıktı. Gönüllü olarak bunu yapıyoruz." dedi.

Kaçmaz, kütüphanedeki tüm oyuncakların bağış usulüyle temin edildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Marttan bu yana 900'ü aşkın üyemiz var. Çocuk ailesiyle geliyor, önce bir oyun alanı zannediyorlar burayı. Biz aileye tanıtıyor, buranın oyuncak kütüphanesi olduğu hakkında bilgi veriyoruz. Sonrasında isterlerse çocuğu üye yapabileceğimizi söylüyoruz. Kabul ederlerse bir form dolduruyoruz. Çocuğun burada istediği iki oyuncağı, kitabı veya üç kitabı alma hakkı var ve alıyor. Biz onu en erken bir hafta, en geç bir ay içerisinde getirebileceğini söylüyoruz."

Kütüphanede 0-8 yaşa hitap eden eğitici oyuncakların yanı sıra 7-15 yaşındaki çocuklara göre de kitapların bulunduğunu aktaran Kaçmaz, "Bağış konusunu da ailelere söylüyoruz. Zaten kendileri direkt bize diyorlar ki, 'bizim de evde birçok oyuncağımız var. Hani çocuk da sıkıldı. Kenarda, köşede duruyor.' Biz de, 'O zaman oyuncakları bağış olarak alabiliriz. Burada başka çocuklara verebiliriz.' diyoruz. Öyle bir iş birliğimiz de oluyor ailelerle. Ayrıca gonulluhareket.org adresinden de bağış yapabiliyorlar kütüphaneye." ifadelerini kullandı.

Zehra Kaçmaz, kütüphane uygulaması ile aynı zamanda bir sosyal çalışmaya imza attıklarının altını çizerek, "Hem çocuğa hem de çocuk vasıtasıyla aileye dokunmuş oluyoruz bir nevi. Ekonomi açısından da aileleri desteklemiş oluyoruz. Çocuk var olan bu tüketim çılgınlığı içerisinde burada paylaşmayı, sorumluluk sahibi olmayı öğreniyor." değerlendirmesini yaptı.

"Toplumda, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan bir proje"

Özen Grup Kurumsal İletişim Yöneticisi Nilay Taşçıoğlu ise Türkiye'de süpermarket içerisinde bulunan ilk kütüphane olduğunun altını çizerek, "Alışveriş yapmaya gelen aileler burada çocuklarla beraber hem vakit geçirebiliyor hem de ücretsiz bir şekilde oyuncak alabiliyor." dedi.

Kurum olarak birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldıklarını söyleyen Taşçıoğlu, "Bu kütüphane, eğitimde fırsat eşitliğini gördüğümüz ve toplumda paylaşmayı sağlayan projelerden bir tanesi olduğu için canı gönülden destek vermek istedik ve Gönüllü Hareketi Derneğine böyle bir alan sağladık. Kütüphanenin açıldığı günden itibaren çok fazla üyesi var, çok fazla da rağbet görüyor." şeklinde konuştu.

Taşçıoğlu, kütüphanenin kapısının tüm İstanbullulara açık olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Buranın gönüllüsü de olabilirsiniz. Bağış yapabilirsiniz. Herkesi, tüm çocuklarımızı buraya bekliyoruz. Bu proje çok kıymetli. Çünkü toplumda, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan bir proje. Bununla beraber toplumda zaten var olan paylaşma kültürünü daha da sağlamlaştırmayı amaçlayan bir proje. Bu yüzden daha fazla oyuncak kütüphanesinin olmasını istiyoruz. Çalışmalarımız bu yönde. Umarız ki diğer ilçelerde de hızla oyuncak kütüphaneleri artar ve daha fazla çocuk daha farklı oyuncaklarla, daha fazla kitapla bir araya gelir. Güzel bir gelecek için güzel bir çalışmaya imza atmış oluruz hep birlikte.

Kütüphaneye bağışlanan oyuncak ve kitaplar gönüllüler tarafından ayrıştırılıp dezenfekte ediliyor. Yeni eğitim öğretim yılı ile projenin daha fazla çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

Projede gönüllü olmak veya bağış yapmak isteyenler [email protected] veya [email protected] adresine mail atabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü