USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gençleri hedef alıyorlar! Burs dolandırıcılarına dikkat

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla burs ve konaklama olanaklarını araştıran gençler, son dönemde gösteren burs dolandırıcılığı ile karşı karşıya kalıyor.

Gençleri hedef alıyorlar! Burs dolandırıcılarına dikkat
16-08-2022 15:40
Google News

Siber suçlular hedefine ulaşabilmek için her fırsatı değerlendirmeye çalışıyor. Bu kapsamda ESET uzmanları dijital okuryazarlığı diğer yaş gruplarına göre daha iyi olduğu düşünülen gençlerin siber suçlular tarafından nasıl hedef alındıklarını inceledi.

Bu kapsamda gençlerin en çok maruz kaldığı dolandırıcılık türünün burs dolandırıcılığı olduğu tespit edildi. Dün YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla burs dolandırıcılığının artmasından endişe duyuluyor. 

AİLELER VE GENÇLER BURS VAADİYLE KANDIRILIYOR

Lise mezuniyeti yaklaştıkça, gençler hayatlarındaki bir sonraki adıma ilerlemek için plan yapmaya başlarlar. Bu planlar genellikle bir üniversitede yer almayı içerir. Ancak, üniversiteye gidilen yere bağlı olarak, bu hedefler oldukça pahalı olabilir. Dolandırıcılar, çeşitli şekillerde hileli burslar oluşturarak maddi yardım arayan öğrencileri hedef alabiliyor.

Sahte burs başvurusu siteleri üzerinden öğrencilerin kişisel bilgileri alınıyor. Daha bu bu bilgiler burs başvurusu yapan kişiye karşı kullanılıyor. Bu bilgiler bazen şantaj amacıyla kullanılabiliyor.

Ayrıca bazı burs başvuru sitelerinde başvuru ücreti adı altında ücret isteniyor. Ancak siber saldırganlar hedefine ulaştıktan sonra burs başvuru sitesini kapatarak kayıplara karışıyor.

Gençleri hedef alan burs dolandırıcılığından korunmak için ESET'in önerileri ise şu şekilde:

Eğer bir burs arıyorsanız, bir web araması yaparak ve hatta doğrudan ofisleriyle iletişime geçerek bursu sunan kuruluşun meşru olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Asla ve asla “işlem” ya da “avans” ücreti gibi ödemeler yapmayın.İnternetin altın kuralını unutmayın: “gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, o zaman muhtemelen gerçek değildir. Hâlâ ilginizi çekiyorsa, burs veren kurumla ilgili internette mutlaka araştırma yapın.Tanımadığınız birinden istenmeyen bir mesaj alırsanız, ve bu mesaj özellikle şüpheli bir teklif veya bağlantı içeriyorsa gözünüzü açık tutmalısınız. Her durumda, yapılacak en iyi şey mesajı görmezden gelmektir ve tanımadığınız kişilerden gelen bağlantılara tıklamamalısınız.Bir yabancının sizle temas kurup burs vereceğini iddia ettiği durumlarda durumlarda kişisel bilgilerinizi asla vermeyin.

Gençleri kandırmaya yönelik kullanılan diğer dolandırıcılık yöntemlerini ise ESET uzmanları şu şekilde sıraladı;

İSTİHDAM DOLANDIRICILIĞI

Genç iş arayanları hedeflemek için siber suçlular, genellikle gerçek olamayacak kadar iyi görünen hileli istihdam teklifleri yaratır. Dolandırıcılar meşru iş arama platformlarında sahte iş ilanları yayımlayarak ve genellikle evden çalışmaya ve yüklü bir maaş almaya imkân veren pozisyonlar sunarlar. Amaç, daha sonra kurbanlarının adlarına banka hesapları açmak veya kimliklerini sahte belgeler oluşturmak için kullanmak gibi çeşitli yasadışı faaliyetlerde kullanılacak kişisel bilgileri edinmektir. Bunun dışında aracı kurum olduklarını söyleyerek belli bir ücret de talep edebilirler.

Sosyal medya çoğu genç için dijital oyun alanı olduğundan, girişimci dolandırıcılar onları, zamanlarının çoğunu geçirdikleri yerde hedeflemeye çalışırlar. Sosyal medya dolandırıcılığı çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir.  Ünlülerle ilgili şok edici başlıkları olan kısa makalelere bağlantılar gibi görünür. Ancak, böyle bir bağlantıya tıklayınca, kötü amaçlı bir web sitesine yönlendirilirsiniz. Dolandırıcılar kurbanlarıyla yarışmalara veya çekilişlere katılma teklifleri içeren mesajlar aracılığıyla doğrudan iletişime geçebilirler, ancak yine de paylaşılan bağlantı, gençleri cihazlarını zararlı yazılımlarla istila edecek veya hassas bilgilerini onlardan almaya çalışacak hileli bir web sitesine yönlendirecektir.

İNDİRİMLİ LÜKS ÜRÜNLER

İnternette artan bir başka yaygın aldatmaca ise, sosyal medyada yayımlanan sahte reklamlarla, komik derecede düşük fiyatlarla lüks ürün satışı tekliflerine yönlendiren içeriklerdir. Dolandırıcılar, tekliflerini gençlere cazip hale getirmek için, çok pahalı olan sınırlı sayıda spor ayakkabılar, normal bir maaş veya yarı zamanlı çalışan birinin karşılayamayacağı kadar pahalı olan markalardan kıyafetler veya çevrimiçi sahte Ray-Ban mağazaları gibi onlara hitap edecek markalar ve ürünler sunmaya çalışırlar. Bu hile, bu ürünlerin geniş bir yelpazesini sunan sahte bir e-ticaret sitesi oluşturmaktan ibarettir; ancak, satın alma işleminden sonra, size ya bir sahte ürün gönderirler ya da hiç bir şey göndermezler. Ve en kötü senaryoda, kredi kartı bilgilerinizi paylaştıysanız, siber suçlular bu bilgileri kullanarak kartınızdan izinsiz harcamalar yapacaktır.

CATFİSHİNG DOLANDIRICILIĞI

Dijital çağdaki birçok şeyde olduğu gibi, romantizm arayışı bile çevrimiçi hale geldi. Çevrimiçi arkadaşlık platformları romantizm dolandırıcıları için bol ödüllü bir avlanma alanı. Siber suçlular kurbanlarını genellikle sosyal medyada arayarak onlara özel mesaj yoluyla ulaşırlar. Hile genellikle hedeflerinin çekici bulacağı bir kişiyi taklit etmekten ibarettir. Dolandırıcı daha sonra nihai hedeflerine yani kurbanının parasına ulaşana kadar onları kandırmaya devam edecektir.