'Yabancı yatırımcı Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor'

Merkez Bankası nın faizi yüzde 25 e yükseltmesinin ardından yabancı yatırımcılar Türkiye ye dönmeyi düşünmeye başladı. Reuters ın görüştüğü beş yabancı yatırımcı da Türkiye pozisyonlarını artırmayı planladığını söyledi

Ekonomi - 10 ay önce

Beklentilerin çok üzerindeki faiz artışının ardından uluslararası yatırımcılar seçimlerin ardından başlayan rasyonel politikalara dönüşün devamı koşuluyla Türkiye piyasalarına geri dönmek konusunda oldukça hevesli görünüyor. TL geçen hafta 250 baz puan beklentisine rağmen bunun üç katı gerçekleşen faiz artışı sonrası dolar karşısında kazanımlarını bir ara yüzde 7'nin üzerine kadar çıkardı.

Ekonomi yönetimi yıllardır süren yabancı yatırım çıkışını tersine çevirmek için ise iki kritik adımı daha önümüzdeki ay atmayı planlıyor: Eylül ayında önce uzun vadeli tahminleri ekonomik tahminleri içeren orta vadeli program (OVP) açıklanacak ardından ise uluslararası yatırımcı görüşmeleri hız kazanacak.

TÜRKİYE POZİSYONLARINDA ARTIRIM PLANI

Yabancılar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde yükselen enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürmek de dahil olmak üzere alışılmışın dışındaki politikalar sonrasında Türkiye'yi son yıllarda yatırım tercihleri arasına almıyordu. Uzun süredir Türkiye'ye şüphe ile bakan ve Türk varlıklardan uzak duran yabancı yatırımcılar bugünlerde ise ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara dönüş adımlarından heyecan duyuyor. Reuters'ın görüştüğü beş yabancı yatırımcı da Türkiye pozisyonlarını artırmayı planladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz OVP'nin Eylül ayının ilk yarısında açıklanmasıyla belirsizliklerin azalacağını, "öngörülebilirliğin arttığı bir ortama geçiş olacağını" söyledi. Yılmaz uluslararası yatırımcılarla görüşmelerinin de OVP ardından hızlanacağını söylüyor. OVP hem bu yıl hem de önümüzdeki üç yıl için makro hedefleri, yapısal reformları ve tasarruf tedbirlerini barındıracak.

Yatırımcılara geçen hafta gönderilen bir davetiyeye göre ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yatırımcılara 19 Eylül'de New York'ta Goldman Sachs genel merkezinde görüşecek.

"DAHA RAHAT OLMAYA BAŞLADIK"

Londra merkezli Abrdn'den Viktor Szabo, "Faiz artırım kararlarıyla yaptıkları hataları düzeltiyorlarmış gibi görünüyor" dedi. New York Van Eck Gelişen Piyasalar Hisse Stratejisi ekibinden Ola El-Shawarby ise Türkiye'de aldıkları pozisyon için "genel tablo konusunda daha rahat olmaya başladık" dedi.

Şimşek ise Yeni Şafak ile söyleşisinde "Türkiye her zaman yabancıların ilglenmesi gereken potansiteli çok büyük bir ülke. Biz dünya normlarına uygun, kurala dayalı politikalar güdersek Türkiye'ye kaynak akışında herhangi bir sorun olmaz" demişti.

Şimşek New York'ta planlanan görüşmeler sonrasında Fas'ta IMF toplantıları, son çeyrekte Londra yatırımcı toplantısı planlıyor. Yıl bitmeden Japonya, Singapur ve Hong Kong gibi Asya finans merkezleri de hedefler Şimşek'in hedefleri arasında. ABD'deki yatırımcı toplantısı sırasında Erdoğan da Birleşmiş Milletler toplantısı için New York'ta olacak.

patronlardunyasi.com

Haftanın Öne Çıkanları

Su altı fotoğrafçılarının aradığı kareler İzmir kıyılarında

2023-08-22 12:08 - ANTALYA

Kağıthane’de polisle çatışmaya girip şehit eden saldırganlar PKK bağlantılı çıktı!

2023-08-26 03:08 - Gündem

Ferdi Kadıoğlu kaç maç yok? Ferdi Kadıoğlu'nun sakatlık durumu nedir?

2023-08-28 08:39 - Spor

Kamu toplu sözleşme müzakerelerinde son saatler

2023-08-22 11:39 - Ekonomi

Kızılcık Şerbeti'nin çekimleri başlıyor! Kadrosuna yeni oyuncular eklendi. İşte o ünlü isimler

2023-08-27 16:39 - Politika

Didem Soydan iç çamaşırsız fotoğraf paylaştı. Bir takipçisinin yorumuna öyle bir yanıt verdi ki...

2023-08-23 02:08 - Politika

Cansu Timur birlikte yaşadığı Zafer Tezcan'ı göğsünden bıçaklayarak öldürdü

2023-08-25 01:09 - Gündem

Genk hangi ülkenin takımı? Genk hangi ligde oynuyor, nerede?

2023-08-24 08:39 - Spor

Fenerbahçe tribün lideri Cem Gölbaşı’na uzun namlulu silahlarla saldırı

2023-08-27 21:38 - Spor

Dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford, Antalya açıklarına demirledi

2023-08-25 20:38 - Gündem

İlgili Haberler

Isparta'da karanfil hasadına başlandı

06:39 - Ekonomi

Maliyeciler ve turistler sahile hücum etti

11:38 - Ekonomi

E-ticaret fuarı WORLDEF ISTANBUL başladı

14:09 - Ekonomi

Antalya ilk 5 ayda ağırladığı 4 milyona yakın ziyaretçiyle rekor kırdı

16:08 - Ekonomi

Perakende Günleri 2024 başladı

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ulaştırma alanında düzenlemeler için kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:08 - ANTALYA

Kemer'de Erasmus operasyonu

20:09 - Asayiş

FETÖ'ye yönelik "Kıskaç-20" operasyonlarında 29 ilde 108 şüpheli yakalandı

19:08 - ANTALYA

Eynif Ovası'nın yılkı atları dronla görüntülendi

15:38 - ANTALYA

BÜRO MEMURSEN BASIN TOPALNTISI HABERİ

13:56 - ANTALYA