Samsun’da kenevir işleyecek fabrika tanıtıldı

Samsun'da, Havza Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kenevirden tekstil ürünleri üretece fabrikanın tanıtımı yapıldı.

Ekonomi - 7 ay önce

Samsun

Yapımı büyük ölçüde tamamlanan ve 30 milyon dolara mal olacak fabrikanın sosyal tesisinde gerçekleşen tanıtım programına Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Havza Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Erkan Acar, aralarında Abdurrahman Dilipak'ın da bulunduğu çok sayıda köşe yazarı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Tam kapasite faaliyete geçtiğinde endüstriyel kenevir işleme ve tekstil triko bölümlerinde 600'ün üzerinde kişinin istihdam edileceği fabrikada kenevirden üretilen bazı ürünler de katılımcılara tanıtıldı.

Programda konuşan Havza TSO Başkanı Erkan Acar, "Kurtuluş Savaşı'nın başladığı ilçeden alternatif tarımın doğduğu ilçeye dönüştük. Balkuv ailesine teşekkür ediyorum. Biz Atatürk’ün şehri, kaplıca şehri diyorduk. Şimdi Balkuv ailesi sayesinde tarım ve sanayi şehri de olacağız inşallah." dedi.

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise "Şu an kenevirle ilgili üniversitemizin yönettiği, yürüttüğü, patent aldığı, ticarileştirdiği yaklaşık 32 proje var. Uğur Balkuv bey, 'Keneviro' ismiyle sahaya girmesi ile geleceğe yönelik güçlü bir ümit doğurdu. Bu istihdam açısından da böyle. İstihdamı sadece fabrikadaki işçinin istihdamı olarak görmemek lazım. Aynı zamanda tarlada üretim yapan, taşımasını yapan, diğer yan sanayileri de dikkate alındığında totalde istihdama büyük katkı sağladı." dedi.

Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir de fabrikanın Havza’ya kurulması aşamaları hakkında bilgiler vererek, "Balkuv ailesine ilçem adına, ilim adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Zor bir süreç atlattık. Uğur bey devleti ve milleti adına kendini adamış bir babayiğit. Bu işlerin hepsinin üstesinden geldi. Kenevir tarımına çiftçilerimizin mesafeli durması bizleri zorladı ilk başlarda. Elimizden geldiği, nefesimiz yettiğince hep birlikte kenevirin bu kahramanına yardımcı olmaya çalışacağız." şeklinde konuştu.

"Kenevir çok önemli, mucize bir bitki"

Keneviro Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, AA muhabirine, Kenevirin endüstriyel süreçleri ile ilgili Havza’da yatırımlar yaptıklarını belirtti.

Balkuv, “Tarımsal açıdan Samsun'un Havza ve Vezirköprü ilçeleri ile Amasya'nın Suluova ilçesinde ve Kastamonu’da ekimler yaptık. Kenevir çok önemli, mucize bir bitki. Dünyanın ve ülkemizin tekrar ekosisteminin toparlamasında, tekrardan normale dönmesinde çok katkı sağlayabilecek bir bitki. Oksijen deposu ve inanılmaz oksijen veren, toprağı çok sağlıklı besleyen çok önemli bir bitki. Bunun ile ilgili çok ciddi tarımsal süreçlere girdik. Geçen yıl 700 dekar, bu yıl 5 bin 200 dekar kenevir ektik. Bunların hasatlarını tamamladık. Modern ve teknolojik makineler aldık. Gerçekten çok ciddi bir süreç oluşturduk. Çiftçilerimiz ile güzel ilişkilerimiz var. Bölge bizlere destek oluyor. Tek arzumuz kamuoyunda kenevirin olumsuz algıdan kurtulması. Bu başarıldığı takdirde başka yatırımcılar da bu işe girdikten sonra kenevir ülkemizde kamunun ve siyasetin desteği ile önemli bir yere gelecek." dedi.

Havza’da kurulan fabrikanın 30 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirten Uğur Balkuv, tesisle ilgili şu bilgileri verdi:

"39 bin metre kare alanda 30 bin metrekare kapalı alana sahip bir tesis kurduk. Hem tarımsal süreçler ile ilgili hem de fabrika inşaatı, tesisat, teçhizat ve makineler olmak üzere toplamda yaklaşık 30 milyon dolarlık bir yatırım yaptık."

Konuşmaların ardından OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç ve Iğdır Üniversitesi Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Demirtaş tarafından kenevir, kenevir tarımı, kenevirin kullanım alanları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Köşe yazarı Abdurrahman Dilipak da hayatın devamı için kenevirin önemli bir bitki olduğunu ifade etti.

Program sonunda katılımcılar, kurulumu devam eden fabrikada incelemelerde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ak Parti Kepez İlçe Başkanlığı'nın önü bayram yeri gibi... Aday Adayı Peker'den gövde gösterisi

2023-11-18 09:32 - ANTALYA

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 12 Kasım GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE!

2023-11-12 16:38 - Spor

Alp Kılınç'a ölüm tehditleri yağıyor: Fenomenlerin lüks yaşamlarını ifşa ediyordu

2023-11-13 16:39 - Politika

Dilan Polat ifade verirken Şule metro bekledi: Günler sonra ilk kez görüntülendi

2023-11-14 17:09 - Politika

TRT'den dünyaya mesaj! Ünlü oyunculardan 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' açıklaması!

2023-11-13 23:39 - Magazin

OTEL PATRONUNDAN 1 GÜNDÜR HABER ALINAMIYOR

2023-11-14 10:10 - ANTALYA

İran'dan son dakika Hamas ve savaş açıklaması! Hamaney resti çekti!

2023-11-15 21:08 - Dünya

Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın'ın hayatını anlatan filmin ilk fragmanı yayınlandı

2023-11-17 08:38 - Yaşam

Kruvaziyer "Marella Discovery 2" Alanya Limanı'na demirledi

2023-11-16 14:39 - ANTALYA

Sol el-parmak uyuşması kalp krizi habercisi mi? Sol el parmak uyuşması karıncalanması neden olur?

2023-11-15 09:09 - Yaşam

İlgili Haberler

Isparta'da karanfil hasadına başlandı

06:39 - Ekonomi

Maliyeciler ve turistler sahile hücum etti

11:38 - Ekonomi

E-ticaret fuarı WORLDEF ISTANBUL başladı

14:09 - Ekonomi

Antalya ilk 5 ayda ağırladığı 4 milyona yakın ziyaretçiyle rekor kırdı

16:08 - Ekonomi

Perakende Günleri 2024 başladı

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Korkuteli Müftüsü Mustafa Kızmaz'dan Çağrı: Çocuklarımızı Yaz Kur'an Kurslarına gönderelim

15:52 - KORKUTELİ

İsa Başkan'dan onurlu duruş: Oyuna gelmeyeceğiz

15:25 - Gündem

ARDA'YA selam, Kursa devam

13:45 - KORKUTELİ

Korkuteli Kaymakamı Üçüncü, yerinde kaldı.

01:17 - KORKUTELİ

Caraneyn bir koltuk daha satın aldı

17:46 - KORKUTELİ