?>

Kütahya'nın yöresel lezzetlerini öğrenen öğrenciler kentin gastronomi turizmine katkı sunacak

Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesindeki çalışmayla genç aşçılara yapımı öğretilen 50 çeşit yöresel lezzetin gelecek nesillere aktarılması ve gastronomi turizmine katkı sunulması hedefleniyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Kütahya

Kütahya Valiliği himayesinde yürütülen çalışmada coğrafi işaretli cimcik aşı, Gediz tarhanası ve paşa helvası ile oğmaç çorbası, belirgat, dolamber böreği, ovmaç pilav, çakır pilavı, Gökçümen hamursuzu, ılıbıda dolması, sıkıcık çorbası, kızılcık tarhanası, gelin böreği ve sini mantısının aralarında bulunduğu 50 çeşit yöresel lezzet, Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde ve Olgunlaşma Enstitüsü'nde eğitim alan 300 öğrenciye öğretiliyor.

Çalışmanın ikinci aşamasında öğrenciler tarafından yapılan yöresel lezzetlerin özellikle tarihi Germiyan Sokak'taki konaklarda, Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi'nde ve belirlenen bazı restoranlarda yerli ve yabancı turistlere sunulması amaçlanıyor.

Çalışmayla hem yöresel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılması hem de kentin gastronomi turizmine katkı sunulması hedefleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, AA muhabirine, Kütahya yemeklerinin Türk mutfağında önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar ulaşan yemeklerin gelecek nesillerce yaşatılmasını hedeflediklerini belirten Ünal, şöyle konuştu:

"Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde, Kütahya'mızın yüzyıllardan bugünlere, bugünlerden de yarınlara aktaracağımız kültürel miras içerisinde Kütahya mutfağını özellikle gelecek nesillere de aktarabilmek adına çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde ve Olgunlaşma Enstitüsü'nde eğitim gören öğrencilere asırlık yemek tarifleri uygulamalı olarak öğretiliyor. Atalarımızdan nesilden nesile aktarılarak kültürel miras olarak gelen yemek tariflerini yaşatmak bizim için önemli bir görev."

Misafirlerin yöresel yemeklere kolay ulaşması sağlanacak

Ünal, kente gelen misafirlerin yöresel yemeklere kolay ulaşabilmeleri için de çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Çalışmaların Kütahya Valiliği himayesinde yürütüldüğünü belirten Ünal, "Bu çalışmalar kapsamında Kütahya mutfağının özellikle coğrafi işaret tescilli ürünlerinin de tarihi Germiyan Sokak'taki konaklarda, Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi'nde ve belirlenen restoranlarda çok değerli misafirlerimize, ziyaretçilerimize tattırılmasını amaçlıyoruz. Bunun yanında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan asırlık tariflerle Türk Mutfağı Haftası'nı da bu kapsamda çok önemli bir fırsat olarak değerlendireceğiz." diye konuştu.

Zekeriya Ünal, asırlık tariflerle yapılan 50 yöresel yemeğin sürdürülebilir ve geleneksel olma özelliği taşıdığını söyledi.

Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Bölümü öğretmeni Nurdan Doğru da öğrencilerine Kütahya'nın yöresel yemek tariflerini uygulamalı olarak öğrettiğini belirterek, böylece hem yemeklerin unutulmamasını sağladıklarını hem de kentin gastronomi turizmine katkı sunduklarını dile getirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da seçim sonuçları İl Seçim Kuruluna gönderilmeye devam ediyor

2023-05-15 12:36 - Politika

IEA, küresel petrol talebi tahminini günlük 200 bin varil artırdı

2023-05-16 13:09 - Ekonomi

Sinem Kobal ile kızının anne-kız kombini gündem oldu! Ünlü çiftin kızı 1 yaşına bastı

2023-05-20 17:09 - Politika

Ağrı Dağı'na mayıs ayında kar yağdı

2023-05-16 14:09 - Yaşam

Depremzede seçmenlere hakaret eden şüpheli hakkında gözaltı kararı

2023-05-16 12:39 - Gündem

AB: Seçime yüksek katılım, Türk halkının demokratik hakkını kullanma taahhüdünün işareti

2023-05-16 13:39 - Dünya

MHP seçimden milletvekili sayısını artırarak çıktı

2023-05-15 17:09 - Politika

Yasmin Erbil'in seçim kombini olay oldu: Oy kıyafetim tabii ki...

2023-05-15 16:39 - Politika

Euro Bölgesi'nde enflasyon nisanda yıllık bazda yüzde 7 oldu

2023-05-17 13:10 - Dünya

Berkin Gökbudak, eşi Aslı Enver'i öve öve bitiremedi: Aslı'ya bayılıyorum

2023-05-14 14:39 - Politika

İlgili Haberler

Ramazanın ilk günü Türkiye'deki en uzun ve en kısa oruç arasındaki fark 2 dakika olacak

12:27 - Yaşam

Bitlisli "Yaşayan İnsan Hazinesi", üçüncü kuşak olarak baston sanatını yaşatıyor

13:02 - Yaşam

Baba mirası 80 yıllık ekmek teknesinin kapısını her gün açıyor

14:38 - Yaşam

87 yaşındaki masa tenisçi Ahmet Özer, 54 yaşındaki oğluyla raket sallıyor

12:13 - Yaşam

Çinli damada Karadeniz usulü horonlu düğün

15:28 - Yaşam

Günün Manşetleri

Yaşlılara Saygı Haftası’nda Kepez’in huzurevine anlamlı ziyaret

13:09 - Gündem

Toroslar’ın simgesi keçiler, sanatın büyüsüyle tuvalde

11:47 - Gündem

Kepez’de Down Sendromlular Günü senfonik türküler konseri

11:30 - Gündem

Kepez’in parklarına modern dokunuş

11:50 - Gündem

Kepez’den 18 Mart’a özel video

17:22 - Gündem