Gaziantep’te sezonun ilk kurutmalıkları güneşe bırakıldı

Gaziantep’te yaz aylarıyla birlikte sıcak havaların da etkisini artırmasıyla kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti kurutmalıklar çatı olarak adlandırılan sırıklara gerilmeye başlanarak güneşe bırakıldı. Sıcak havalarla birlikte kurutulmaya başlanan biber ve patlıcan gibi sebzeler kenti yüksek noktalarını kırmızıya bürüdü.

Yaşam - 2 yıl önce

Gaziantep’te yaz aylarıyla birlikte sıcak havaların da etkisini artırmasıyla kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti kurutmalıklar çatı olarak adlandırılan sırıklara gerilmeye başlanarak güneşe bırakıldı. Sıcak havalarla birlikte kurutulmaya başlanan biber ve patlıcan gibi sebzeler kenti yüksek noktalarını kırmızıya bürüdü.

Gaziantep’te etkisini arttıran sıcak havalarla birlikte kurutmalık mevsimi de başladı. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzeti olarak bilinen dolmaların ana maddesi olan ve gastronomi kenti Gaziantep’in de simgeleri arasında yer alan kurutmalık sebzeler, kentteki yüksek arazileri rengarenk hale getirdi. Her gün milyonlarca biber ve patlıcanların tek tek elle oyularak 45 ve 50’şerli sıra halinde ipe dizildikten sonra kurutulmak için çatı olarak adlandırılan sırıklara gerilmesi eşsiz görüntüler ortaya çıkardı. Kurutmalık mevsimi başladı Gaziantep kırmızıya büründü

Kurutmalığın yoğun olarak yapıldığı kentlerden Gaziantep’te çatı olarak adlandırılan sırıklara gerilen biber ve patlıcanlar günlerce güneş altında bırakılarak kurutuluyor. Kentte 40 dereceleri bulan sıcaklarda 8-10 günlük süre zarfından kuruyan kurutmalıklar, kırmızı rengini aldıktan sonra çürükleri ayıklanarak satışa ve yemeye hazır hale geliyor. Satışa hazır hale gelen kurutmalıklar, sofralardaki yerini almak üzere Gaziantep’ten Türkiye’nin dört bir yanı ile dünyanın pek çok noktasına gönderiliyor. "Gastronomi kenti Gaziantep’te kurutmalık sezonu başladı"

Kentte kurutma işiyle uğraşan İbrahim Özoğlu, kurutma mevsiminin başladığını belirterek, "Gastronomi kenti Gaziantep’te dolmalık kurutmaların sezonu başladı. iz de şuan burada biber ve patlıcan kurutmalığı yapıyoruz. Sezon bir hafta önce başladı. Gaziantep’in kurutmalıkları meşhurdur zaten. Bunlar sarıklara gerildikten sonra güneşin sıcağıyla kuruyarak kurutmalık oluyor. Sonrasında da paketlenerek satışa gidiyor. Satışlar da Gaziantep’ten Türkiye’nin her yeri ile dünyanın pek çok noktasına yapılıyor. Kurutmalıklar güneşin sıcağına göre ortalama 5 günde kuruyabiliyor ve sonrasında bunlardan dolma ve toz biber yapılıyor" dedi. "Dolmalık patlıcan ve biber kurutmalığı yapıyoruz"

Gülistan Dalfidan isimli çalışan ise, "Biz burada dolmalık patlıcan ve biber kurutmalığı yapıyoruz. Kurutmalık sezonu yeni başladı. Sezonun başında olduğumuz için biber ve patlıcanların kuruması bir ile iki hafta kadar sürüyor. Havaların daha da ısınmasıyla güneş de sertleşince kurutmalıklar daha çabuk olgunlaşıyor. Bizim işimiz zor bir iş ama her işin kendi zorluğu vardır. O yüzden yapabildiğimiz kadarıyla işimizi yapmaya çalışıyoruz. Güneş bazen bizi çok zorluyor ama ona da alıştık" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Müzik Festivali Fanta Fest başlıyor

2022-06-24 16:44 - Magazin

Arazi kavgası hazırlığındaki tarafların adreslerine operasyon: 16 uzun namlulu silah ele geçirildi

2022-06-23 14:48 - Asayiş

Balıkçı Kenan, yaz mevsiminde balığın faydalarını anlattı

2022-06-25 09:30 - Gündem

Fizyoterapist Elif Uzun uyardı: Babet ayakkabılara dikkat

2022-06-23 10:11 - Sağlık

Uluslararası Bursa Festivali’inde Selami Şahin ve Burcu Güneş sahne aldı

2022-06-25 09:07 - Magazin

Sultanbeyli’de İETT otobüsüne takılan patenli gençten tehlikeli hareketler

2022-06-25 09:30 - Asayiş

ZBEÜ ile TPAO işbirliğine yönelik çalıştay düzenlendi

2022-06-23 12:00 - Ekonomi

Sakallıoğlu çiftinin kızı ve damatlarının otomobili yandı

2022-06-23 13:15 - Asayiş

KAYÜ Tomarza Mustafa Akıncıoğlu MYO’da Mezuniyet Coşkusu

2022-06-23 12:28 - Eğitim

Başkan Atabay’dan açılışa katılan Kılıçdaroğlu ve vatandaşlara teşekkür

2022-06-24 17:43 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nda uçuş ve yolcu sayısı rekoru kırıldığını bildirdi

15:09 - Yaşam

Tarım girdileri geçen Nisan'a göre artış 8 kattan fazla

13:58 - Yaşam

Tarih ile doğanın bütünleştiği Phaselis bayram tatilinde binlerce ziyaretçi ağırladı

15:08 - Yaşam

Antalya sahillerinde bayram tatili yoğunluğu sürüyor

15:08 - Yaşam

Meseleleri mesele yapmayalı 9 yıl olmuş, Demirel'in vefatının 9. yılı

12:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

47 ilde düzenlenen "Narkoçelik-23" operasyonlarında 445 şüpheli gözaltına alındı

17:37 - Asayiş

AKSU'DA İŞGALE İZİN YOK

15:04 - Gündem

Başkan Böcek, taşraya yağdırmaya devam ediyor

13:39 - BÜYÜKŞEHİR

Eski Başkan İşlek, yeni Başkan Caran'a dişini gösterdi: Haddini bil

10:39 - KORKUTELİ

Isparta'da karanfil hasadına başlandı

06:39 - Ekonomi