Depremzede kadınlara dikiş öğreterek umut oluyor

İstanbul'da 30 yıldır terzilik yapan Züleyha Akgül, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da çadırda oluşturduğu atölyede depremzede kadınlara dikiş öğreterek, aile bütçelerine katkı sağlamaları için destek oluyor.

Yaşam - 4 ay önce

İstanbul

Züleyha Akgül, uzun yıllardır yaptığı terzilik mesleğine, 2 yıl tasarım 2 yıl da modellik eğitimi aldıktan sonra başladı.

Bir taraftan okula gidip bir taraftan çalışan Akgül, bir süre Nişantaşı'nda çalıştıktan sonra sonunda hayallerini kurduğu butiğini Kadıköy'de açtı.

Burada eskiyle yeniyi birleştirerek kendine has bir stil oluşturan Akgül, diktiği kıyafetlerle semt sakinlerinin de dikkatini çekti. Akgül, terzilik mesleğini sürdürürken bir yandan da kadınlara dikiş eğitimi vermeye başladı.

Akgül'ün öğrencileri arasında ev hanımlarının yanında, diş hekimi, doktor, avukat gibi çeşitli mesleklerden kadınlar da yer aldı.

Verdiği bu eğitimler sayesinde bir şey dikmenin, ortaya koymanın kadınlar üzerindeki olumlu etkisini gören Akgül, bu etkiyi depremzede kadınlar üzerinde de oluşturmak için harekete geçti.

Züleyha Akgül, 6 şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki kadınlara destek olmak amacıyla Hatay'a gitti.

Burada, çadırda kurduğu atölyede depremzede kadınlara dikiş eğitimi vermeye başlayan Akgül, onların hem meslek sahibi olmalarını hem de aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlıyor.

"Depremzedelere nasıl dokunurum düşüncesiyle yola çıktım"

Züleyha Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 ili etkileyen ve asrın felaketi olarak nitelendiren depremlerin ardından, bir terzi olarak, "Depremzedelere nasıl dokunurum." düşüncesiyle yola çıktığını söyledi.

İlk önce aklına çocuklara oyuncak yapmak geldiğini aktaran Akgül, şöyle konuştu:

"Defne'de ilk kez Ramazan Bayramı'nda çocuklarla buluştuk. Bezlere pamuk doldurup, kaş, göz çizerek birlikte oyuncaklar yaptık. Oyuncak yapmanın çocuklar üzerinde ne kadar olumlu etki yaptığını görmek bizi de çok mutlu etti. Daha planlı ve programlı ne yapılabilir düşüncesiyle Kırkyama Kadın Dayanışması ve Çağdaş Yaşam Atölyesi ile irtibata geçtim. Onlar sayesinde çadırda, konteynırda, bahçede çocuklarla bir araya gelip oyuncaklar yaptık."

Akgül, çocuklarla oyuncak yapma etkinliğine annelerin de katılım gösterdiğini fark etmesi üzerine "Neden annelere de dikiş öğretmiyoruz?" sorusunun aklına geldiğini ve bunun için kollarını sıvadığını anlattı.

"Çadırda 5 makinayla 8 gün boyunca eğitim verdik"

Züleyha Akgül, daha sonra hayırseverlerin yardımıyla Hatay'a makine, kumaş ve dikişle ilgili malzemeler götürüp, kadınlar için bir terzilik kursu başlattıklarını aktardı.

Depremzede kadınlarla ilk terzilik kursunu Kurban Bayramında başlattıklarını dile getiren Akgül, "Çadırda 5 makinayla 8 gün boyunca eğitim verdik. Bu eğitimin ardından hayırseverler ve yerel yönetimlerin katkısıyla makina sayımızı artırdık bir anlamda sanayileşmiş olduk. Eğitime devam edip, projeye yeni kadınlar ekledik. Depremzede kadınlar meslek edinsin, ev bütçesine katkı sağlasın ve fason atölyelerine iş yapabilsin istedik. Şu an atölyemizdeki kadınlar dikiyor ve ürettiğini satıyor." şeklinde konuştu.

Akgül, hala çadırda atölye çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek, "Başta bir konteynır ya da prefabrik bir yapıya ihtiyacımız var. Kumaş ve makinanın yanı sıra kadınların yaptıkları ürünleri satacakları yeni pazarlara da ihtiyacımız var." dedi.

"Yaklaşık 50 kadına dikiş eğitimi verdik"

Bir meslek öğrenip, dikiş dikmeye başlayan kadınların psikolojilerinde olumlu yönde bir farklılık gözlemlediğini vurgulayan Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadınlar, dikiş diktikleri sürece yaşadıkları acıdan uzak kalmış oldular. Bir depremzede kadının aldığı eğitimden sonra 'İlk kez kendi paramı kazandım ve cebime koydum, bunu beni çok mutlu etti.' demesi bizi ondan çok daha mutlu etti. Kadınlar ne yapabildiklerini gördükçe daha çok motive oldular. Bir şey üretmenin hissiyatı onları bir anlamda hayata bağladı. Yaklaşık 50 kadına dikiş eğitimi verdik. Şimdi bu kadınlar kendi ayaklarının üzerinde durup, ailelerinin geçimine katkı sağlıyor. Gerek yeni şeyler dikerek, gerekse paça tadilatı gibi basit işlemler yaparak ekmeklerini kazanıyorlar."

Akgül, yaklaşık 10 aydır devam eden projenin daha çok kadına ulaşmasını istediklerinin altını çizdi.

Hatay'daki bu projeyi tam anlamıyla oturtabildiklerinde diğer deprem bölgelerine giderek başka kadınlara da dikiş eğitimi vermek istediklerini aktaran Akgül, "11 ilde tüm kadınlara ulaşmak istiyoruz. Bir kadına dokunmak, onun çocuğuna ailesine dokunmak demek. Anne mutlu olunca çocuk da ailede mutlu oluyor." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Kızıl Goncalar 8. bölüm fragmanı yayınlandı: Meryem gidecek!

2024-02-20 06:08 - Magazin

Murat Dalkılıç tüm konserlerini iptal etti. Bir ameliyat daha olacak

2024-02-22 19:09 - Politika

Çanakkale'de korkunç cinayet. Boşanma aşamasındaki eşini boğarak öldürdü

2024-02-18 18:09 - Gündem

II. Abdülhamid'in torunu evlendi. Nikah şahitliğini İlber Ortaylı yaptı

2024-02-18 11:39 - Yaşam

Maltepe'de iğrenç görüntüler. Bu sefer yaşlı çift uygunsuz yakalandı. Yaptıklarını savundular

2024-02-21 00:39 - Gündem

Aziz Mahmud Hüdayi: Aşkın Yolculuğu'na ortalığı kasıp kavuracak transfer! Sahalara döndü

2024-02-18 05:08 - Magazin

Küresel borçlar rekor seviyede

2024-02-21 19:38 - Ekonomi

Üç sene önce darbe yapılmıştı! Gine'de hükümet feshedildi

2024-02-20 03:09 - Dünya

Kurtlar Vadisi'nin devi 55 kilo birden zayıfladı! Son halini görünce inanamayacaksınız

2024-02-16 19:09 - Magazin

Almanya'nın bilişim devi Adesso, Türk şirketi Arteno Bilgi Teknolojileri’ni satın alıyor

2024-02-20 07:09 - Dünya

İlgili Haberler

Kepez'e emekli ve esnaf kıraathanesi

19:56 - Yaşam

Kepez'de sünnet kayıtları devam ediyor

19:53 - Yaşam

Bakan Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nda uçuş ve yolcu sayısı rekoru kırıldığını bildirdi

15:09 - Yaşam

Tarım girdileri geçen Nisan'a göre artış 8 kattan fazla

13:58 - Yaşam

Tarih ile doğanın bütünleştiği Phaselis bayram tatilinde binlerce ziyaretçi ağırladı

15:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

Ispartalı çift koruyucu aileliğini üstlendikleri down sendromlu Gizem'in gelişimiyle mutlu oluy

15:09 - ANTALYA

Antalya Havalimanı, 209 bin 540 yolcuyla rekor tazeledi

13:39 - ANTALYA

Yazın akciğer embolisi ve kalp krizi riskine karşı sıvı tüketiminin artırılması öneriliyor

12:38 - ANTALYA

Hırvatistan ve Bosna Hersek dışişleri bakanları Türkiye ile üçlü toplantının ardından konuştu

15:39 - ANTALYA

MSB, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda 21 gemiyi 21 limanda halkla buluşturacak

13:39 - ANTALYA