6 Şubat'tan bu yana TL 2.2 değer kaybetti

TL deki değer kaybı deprem öncesi döneme göre günlük bazda hızlandı. TL, 6 Şubat taki depremden bu yana geçen iki ayda yüzde 2.2 değer kaybetti.

Ekonomi - 1 yıl önce

Seçime yaklaştıkça değer kayıpları deprem öncesi döneme göre günlük olarak bir miktar hız kazansa da oldukça sınırlı seviyelerde.

Dolar/TL, bu sabah saat 08:50’de 19.2550 seviyesinde işlem gördü.

Bugün piyasada Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık öncü verileri izlenecek.

‘ERDOĞAN DA KAZANSA MEVCUT POLİTİKALAR DEVAM ETMEYECEK’ GÖRÜŞÜCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün seçimler öncesinde partisinin ekonomi politikaları konusunda Mehmet Şimşek koordinasyonunda çalışma yürüttüğünü söyledi.

Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’nın da çalışma yürüttüğünü, seçimlerin ardından bu çalışmaların bir araya getirileceğini ifade etti.

Piyasalarda mart ayında gerçekleşen Erdoğan-Şimşek görüşmesi öncesinde genel kanı, kazanması halinde iktidarın mevcut politikalar ile yola devam edeceği muhalefetin ise alışılagelmiş ekonomi politikalarını benimsediği yönünde idi.

Ancak son açıklamalar sonrası seçimin ardından kim kazanırsa kazansın mevcut ekonomi politikaların devam etmeyebileceği görüşü de oluşmaya başladı. Bu süreç yatırımcı toplantıları yolu ile yabancıları da uzun bir aradan sonra ülkeye çekti.

‘SEÇİMLERE KADAR BENZER ADIMLAR DEVAM EDEBİLİR’Mevcut uygulanan politikalarda kur, kredi, mevduat ve Hazine tahvillerinde yön kamu tarafından belirleniyor.

Ekonomi yönetimi kur politikasındaki bu süreci “istikrarlı TL” olarak tanımlıyor. Ancak ihracatçılar rekabetçiliğini kaybettiği için kamudan TL’de yeni değer kayıpları talep ediyor.

Mevcut politikalarla dolar/TL’nin kamu tarafından seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL’nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler dövize ilgiyi artırıyor.

Bankacılar KKM dahil son dönemde atılan tüm adımların döviz talebini azaltma ya da ülkeye döviz girişini artırma ortak amacı taşıdığını, seçimlere kadar benzer adımların devam edebileceğini öngörüyor.

Hazine dün yeşil tahvil ihracı ile uluslararası piyasalardan 2.5 milyar dolar borçlanma gerçekleştirdi ve bu yılki borçlanmasını 7.5 milyar dolara taşıdı.

KÜRESEL PİYASALARAsya borsaları ve ABD hisse senedi vadelileri ABD ekonomisinde yavaşlamaya işaret eden verilerin etkisiyle gerilerken, tahvil fiyatları ve güvenli liman olarak görülen dolar ile yen yükseldi.

Dolar bugün yükselse de iki ayın dip seviyesine yakın kalırken, yatırımcılar bu hafta açıklanan verilerin ekonomide yavaşlamaya işaret etmesinin ardından yarın açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verilerini bekliyorlar.

HSBC DOLAR/TL BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ

Yabancı bankaların seçim sonrasına yönelik Dolar/TL analizlerine yenisi eklendi.

HSBC, seçimler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Türk lirasının zayıflayacağını öngördü. Banka daha önce 21 olarak açıkladığı yıl sonu dolar/TL beklentisini 24 seviyesine çıkardı.

HSBC de Morgan Stanley gibi seçim sonuçları nasıl olursa olsun Türk lirasının zayıflamasının olası olduğuna dikkat çekti.

HSBC CEEEMEA Bölgesi Kur Stratejisti Murat Toprak tarafından kaleme alınan raporda bozulan temeller ve TL'nin aşırı değerlendiğine dair işaretlerin kurda bankanın daha önce öngördüğünden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceği belirtildi.

Banka bu değerlendirmenin ardından yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e yükseltti.

Raporda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin ekonomi ve para politikasında, Türk lirasının orta ve uzun vadeli görünümünde etkili olabilecek değişiklikler yaratabileceğinin altı çizildi.

Daha önce yılın ikinci çeyreği için 19,5 tahminini paylaşan banka bu tahminini 20 seviyesine çıkardı. Üçüncü çeyreğin sonu itibariyle bankanın dolar/TL beklentisi 20'den 23'e yükseldi.

Yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 21'den 24'e çıkarıldı.

Aşırı değerli TL vurgusu

Bankanın raporunda Türk lirasının aşırı değerli olduğuna yönelik saptamalar da yer aldı.

Raporda bu konuda şu ifadeler kullanıldı:

"Türk lirası geçen yılın ortasından bu yana reel olarak yaklaşık yüzde 12 oranında güçlenmiş ve para biriminin temelleriyle çelişmiştir. Reel efektif döviz kurundaki değişimi beş makro ve finansal değişkenle karşılaştırdığımız V5 değerleme modelimizin son güncellemesinde, TL'nin bölgedeki en aşırı değerli para birimlerinden biri olarak ortaya çıkması sürpriz olmadı.

Bir başka modelimiz PPP modelimizin farklı bir sinyal verdiğini ve Türk lirasının marjinal olarak düşük değerli olduğunu öne sürdüğünü de vurgulamakta fayda var. Bununla birlikte, bu modelimiz son yıllarda Türk lirasının yönü konusunda bazı nedenlerle etkin bir rehber olamadı. Yüksek ve değişken enflasyon, PPP modelimizin bir para biriminin adil değer aralığını belirlemesini daha zor hale getirebilir.

Deneyimlerimiz, dolar/TL'nin temel dinamiklerin güçlü bir şekilde döviz aleyhine olduğu durumlarda gerçeğe uygun değer aralığından yaklaşık yüzde 30-45 oranında sapma eğiliminde olduğu yönünde.

TL'nin mevcut adil değer aralığından yüzde 30-45 oranında saptığını varsayarsak, dolar/TL'nin 24-27 aralığına yükselmesi gerekecek. Zayıf temelleri göz önüne alındığında, TL'nin PPP bazında bu kadar düşük değerleme seviyelerine ulaşabileceğine inanıyoruz ve dolar/TL'de yılsonu tahminimizi 21'den 24'e revize ediyoruz."

patronlardunyasi.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yapay zeka kullanılarak Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi oluşturuldu

2023-04-05 18:38 - Yaşam

Adana'da dolmuşun durakta bekleyenlere çarpması sonucu 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı

2023-04-06 09:39 - Gündem

HDP'li vekilden skandal 'Öcalan' mesajı!

2023-04-04 20:39 - ANTALYA

Dolmuş otobüs durağına daldı! Ölü ve yaralılar var

2023-04-06 10:09 - Yaşam

İETT otobüsü duramadı, tramvaya çarptı!

2023-04-04 17:08 - Yaşam

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 3 Nisan GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE

2023-04-03 16:38 - Spor

6 Şubat'tan bu yana TL 2.2 değer kaybetti

2023-04-06 10:39 - Ekonomi

Teoman'dan yeni şarkı. İşte Teoman'ın yeni şarkısının adı, sözleri ve klibi

2023-04-01 02:39 - Politika

Jack Grealish şov yaptı, Manchester City sahasında Liverpool'u gole boğdu

2023-04-01 17:38 - Spor

Konya'da yürek yakan kaza. Anne Ayşegül Karakuş hayatını kaybetti. 2 çocuğu ve eşi yaralandı

2023-04-05 02:38 - Yaşam

İlgili Haberler

Isparta'da karanfil hasadına başlandı

06:39 - Ekonomi

Maliyeciler ve turistler sahile hücum etti

11:38 - Ekonomi

E-ticaret fuarı WORLDEF ISTANBUL başladı

14:09 - Ekonomi

Antalya ilk 5 ayda ağırladığı 4 milyona yakın ziyaretçiyle rekor kırdı

16:08 - Ekonomi

Perakende Günleri 2024 başladı

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Korkuteli Müftüsü Mustafa Kızmaz'dan Çağrı: Çocuklarımızı Yaz Kur'an Kurslarına gönderelim

15:52 - KORKUTELİ

İsa Başkan'dan onurlu duruş: Oyuna gelmeyeceğiz

15:25 - Gündem

ARDA'YA selam, Kursa devam

13:45 - KORKUTELİ

Korkuteli Kaymakamı Üçüncü, yerinde kaldı.

01:17 - KORKUTELİ

Caraneyn bir koltuk daha satın aldı

17:46 - KORKUTELİ